Nieuws   

                                                                                 



4 - 6 - 2024 

Mooi op kleur.

Eerste jongen van dit kweekjaar mooi op kleur nog enkele maanden wachten tot de rest ook volgt. Altijd een leuke tijd hoe ze zich ontwikkelen. 


Enkele kweek mannen voor het kweekjaar 2024, nu nog lekker een poosje buiten in de volière , straks als ze broedrijp zijn naar de broedkooien waar de poppen op ze wachten en het broedseizoen kan beginnen. 

12-10-2023

 kweekseizoen 2024

 

22-6-2023

kleuren gaat mooi 

 

De rui gaat lekker met dit mooie weer , maar waar de één al volledig op kleur is , zijn er ook nog enkele goulds die misschien voor vijftig procent op kleur zijn , hoop op een snelle voortgang van de rest, zodat het selecteren kan beginnen .


26-4-2023

Kweekseizoen 2023 weer ten einde

Na een wat matige start uiteindelijk goede kweek gehad , van de meeste koppels jongen op stok , met zoveel keuze is het selecteren voor nieuwe onverwante koppels voor het kweekjaar 2024 een stuk makkelijker . Toch nog wel even geduld enkele jongen al volledig op kleur ( zie foto ) waar anderen nog moeten beginnen , met het koude weer van de laatste tijd zal de rui wel wat langer gaan duren , vorig jaar was het lekker warm en ging de rui vrij vlot . Met wat hogere temperaturen volgende maand zo rond 15 graden kunnen de vogels weer lekker naar buiten .

 

Een pop die zich al goed laat zien en één van de eersten die al mooi op kleur is .


10-8-2022

Kweekjaar 2022

Goulds prachtig op kleur , mooi vroeg dit jaar denk dat het mooie weer er ook aan mee heeft gewerkt , ook goede conditie van de vogels werkt mee aan een vlotte rui . Het verschilt nogal , hoor ook van diverse kwekers dat rui lang duurt . Voor mij was kweekjaar 2022 een succes .

 


5-10-2021

Kweek 2022

Enkele mannen en poppen die ik heb geselecteerd voor het kweekjaar 2022 . Nu maar hopen dat de koppels die ik voor ogen heb , het ook het goed met elkaar kunnen vinden en voor nageslacht gaan zorgen. Goulds zijn op dit moment in goede conditie een must om succesvol kweekjaar te hebben , het balts gedrag is in volle gang . 

 


7-6-2021

Goed kweekjaar

Rui periode bijna ten einde , elke dag worden ze mooier wordt straks een hele klus om te selecteren voor het volgend seizoen , nu er al veel jongen op kleur zijn en de eerste al bals gedrag vertonen zal ik over enige tijd de mannen van de poppen moeten scheiden en kijken wat er weg mag en wat moet blijven . In de  collage zie je enkele kleurslagen van dit kweekjaar die helemaal of bijna op kleur zijn .


8 - 9 - 2020

Gebruikmaken van de fotokooi,

Jonge goulds vast leggen op de gevoelige plaat is altijd een hele klus , maar met veel geduld en gebruik van de fotokooi is het toch weer gelukt !

 


1 - 9 - 2020

 

          Vogels nog lekker buiten 

 


26 - 7 - 2020

Koppel voor 2021

Verliezen elkaar geen moment uit het oog , nog maar net uit de rui periode en nu al weer bezig met het nieuwe kweekseizoen . Mooi koppel zk pb blauw  & zk pb groen split blauw. Elkaar zelf gezocht en het koppel zo als ik het voor ogen had , toeval bestaat toch !

 

 


4-7-2020

Eerste goulds op kleur 

Enkele jongen van dit jaar al mooi op kleur , denk nog een kleine 2 maand en de rest van de jongen zullen ook op kleur zíjn , als de rui periode weer achter ons ligt , kan het selecteren voor het nieuwe kweekseizoen en de verkoop van de resterende vogels beginnen  !

 


30-5-2020

Een nieuwe kleur 

Een nieuwe kleur voor het kweekjaar 2021 misschien nog een paar split voor blauw vogels er bij , wil de vogels graag vroeg in het jaar in mijn kweekruimte hebben mijn ervaring is dat dit een beter resultaat geeft , kunnen ze mooi wennen aan de omstandigheden in mijn vogelverblijf wat betreft temperatuur,  licht en voeding. 


Kweek 2020 goed begonnen !

Een jong uit de eerste ronde , wat opvalt een mooie kop en korte snavel !

 


Start kweekseizoen 2019 

Broedkooien zijn weer gereed voor een nieuw kweekseizoen , toch nog even geduld voor het plaatsen van de broedkoppels . Het is altijd weer een heel gepuzzel om de juiste koppels bij elkaar te zetten . Denk aan type - vorm - postuur - kop en snavel en niet onbelangrijk de kleuren o.a. egaliteit - staarttekening - kopbandje . De vogels moeten qua  bloedvoering bij elkaar passen en alsof dit nog niet genoeg is moeten de beide vogels ook nog eens op het juiste moment  broedrijp zijn en een goed koppel vormen . Gouldamadines zijn monogaam en dat geeft nog wel eens een probleem bij het koppelen soms is de klik er gelijk en bij een ander koppel is er geen klik en moet je weer op zoek naar ander partner maar ……………. dit alles is ook weer een mooie uitdaging om met jonge vogels de kwaliteit in het vogel bestand te verhogen !

 

18-10-2018


22-9-2018

 

Enkele mannen en poppen geselecteerd voor het kweekjaar 2018 / 2019  !

 

 


14-9-2018

 

Enkele jongen van dit jaar   !!

 


Mijn kooien waren nooit voorzien van laden met name dat dit een broedplaats is voor bloedluis , maar met kunstgrasmatten als ondergrond toch laden aangebracht geeft denk ik meer rust bij de vogels tijdens het verwisselen . Met een goed middel tegen bloedluis ( traseco duo anti bloedluis ) onder de laden , hoop ik dat het een goede keus is geweest !


Zilver mutanten op de Tentoonstelling  van S.N.G.N. Regio 6  te Beilen


Vogels zitten nog lekker buiten , ondanks de wat lagere temperaturen wat wel betekend dat de herfst er aan komt en dit misschien een van de laatste dagen is dat ze buiten gaan , het broedseizoen zit er aan te komen en de TT staan voor de deur , een mooie periode komt er aan voor onze prachtige hobby " het houden en kweken van natuurbroed Gouldamadines " 

 


12-8-2017

Enkele kleuren van dit jaar foto's gemaakt in de fotokooi

  


12-8-2017

 

( Links ) Een roodkop witborst groen 4 maand oud. ( rechts ) Nu 4 maand later volledig op kleur

 



 Nieuwe kleur in mijn vogelverblijf.

 

16-10-2016


 

 Kweekseizoen 2016 gestart

 

Kweekkoppels geplaatst in de kweekkooien en heb na veel wikken en wegen en onder toezicht van mijn maatje hopelijk de goed keus gemaakt zodat ze ook daadwerkelijk een koppel vormen . Dit is bij de Gouldamadines nooit een gemaakte zaak . Bloedvoering - vorm en postuur - kleurkeuze - conditie allemaal zelf in de hand , maar de partner keuze ligt toch geheel bij de vogels zelf , bij enkele vogels al direct zichtbaar dat het goed zit maar bij anderen moet er nog even gewacht worden en misschien ook nog wel gezocht worden naar een ander partner. hoop dat de keuze van mij goed is en dat het een goed kweekjaar wordt .


Kweekruimte aangepast

Bodem geplaatst op hoogte van 90 cm , het vele bukken tijdens het schoonmaken is nu verledentijd en tevens opbergruimte gecreëerd alle materialen kunnen nu onder de vluchten en de vogels gaan nu ook makkelijker naar de boden . Klaar voor het nieuwe broedseizoen en de aankomende TT 's  .


 

                                

Voorbereiding voor TT

Eerste vogels die voor TT 's in aanmerking komen zijn apart gezet . Heb een grootte selectie om eventueel uitval door ziekte of beschadigde veren op te vangen en zo de mooiste vogels in te schrijven voor diverse Tentoonstelling die gespeeld worden in de maanden okt t/m dec.

 

 


15-8-2015

Led verlichting

In de kweekkooien led verlichting aangebracht om in alle kooien de verlichting op gelijk niveau te hebben .

 

                                                                

 

                                                                                   

                                       

 

 

 

                                                                                                                                                                              

 

 

 

 


 

9-1-2015

Ervaring koloniebroed na ...........

Heb nu voor het tweede jaar koloniebroed toe gepast ,had vorig jaar niet zo'n best broedseizoen wat betreft het aantal vogels, dus dit jaar opnieuw vogels in de vlucht en gepaste vogels bij elkaar gezocht, voldoende nest gelegenheid en wachten als er na enige tijd  koppels zouden vormen en met elkaar een nest zouden bouwen . Maar wat ik zie ........veel nesten bouwen bijna in alle nesten van de een naar de ander , dan met twee mannen in een nest dan weer ruzie met elkaar , van ene nest naar het andere dan weer een pop die ik een dag eerder in een ander nest had gezien .Soms in een nest veel eieren denk van twee poppen ,dan weer eieren op de grond kijk een paar dagen later weer in het nest van de vele eieren ,wat schetst mijn verbazing er liggen er nog twee. Dit kweekjaar normaal verlopen zo als alle andere jaren in de broedkooien ,maar met de koloniebroed weer het zelfde dan het vorig jaar , zal dit broedseizoen het laten zo als het is niet te veel storen maar ......... denk dat ik het volgende jaar het koloniebroeden maar laat voor wat het is .Er zullen kwekers zijn die deze mening niet mij delen , maar na deze twee broedseizoenen heeft het kweken van Natuurbroed gouldamadines in broedkooien toch mijn voorkeur . Ondanks dat het de voorkeur geniet van de gouldamadine  en het zeker goed is voor de slanke lijn !!!!!!

                                                     

 


  23-11-2014

 

  Vogels blijven thuis !!

Helaas ........ geen regio 6 TT dit jaar ondanks dat het vervoersverbod is op geheven, is het risico op een nieuwe besmetting , en daarbij behorend vervoers verbod te groot. Denk verstandig besluit van het bestuur om de Tentoonstelling te annuleren !

Vogels in zetten voor de kweek en ...........  gaan voor een goed broedseizoen !

 

 


 

22-11-2014

Gaat hij door of gaat hij niet door ?

Even afwachten deze week , door  de vogelgriep en het ingestelde vervoers verbod is het nogal onzeker als de door vogelvereniging Tropenpracht  georganiseerde  Regio 6 tentoonstelling van  27 nov. t/m 29 nov. in zaal Muller te Beilen  door zal gaan .  Nu is het even afwachten wachten voor de 8 Goulds die ik heb ingeschreven  !!!!!

 

 


 16-10-2015

 

Nieuwe zaadmengeling  

                                 gouldamadines    

                                                      kweekseizoen 2015

                        Zaadmengeling code 4 van Himbergen ingeruild voor.........

 

                        "  Garvo 3838 tropical  gold "

 

 

           Garvo-zakken_20140324_1200-hoog_agepornisgrotezak-53x80-4.png                                       

 

 


 

                                                                         

Mooi resultaat kweek  2014 

Nu ze goed door de rui zijn zie je  de prachtkleuren van de gouldamadine , goed van formaat ,kleur , tekening , weer een mooie basis voor het volgende kweek seizoen waar we weer mee verder kunnen .

                                

 

 


 

21-7-2014

Rui periode 

De moeilijke rui periode ligt bijna weer achter ons , het is mooi om te zien hoe de vogels hun nieuwe verenkleed krijgen en denk dat het mooie weer van de laatste tijd hier aan mee werkt . Hoge temperaturen soms wel 33 tot 35 graden in het binnenverblijf, ook in een rustige omgeving zullen de goulds sneller door deze lastige perioden heen zijn ,geef daarom deze periode de vogels de nodige rust , het uitzoeken voor het volgend kweekseizoen en verkoop doe ik dan ook als de vogels door de rui  zijn .Veel vangen geeft onrust en zal de rui vertragen of tot stilstand brengen en dan pas bij een volgende rui periode weer beginnen .En je zult zien dat een vogel die eerst nog niet echt opviel nu met een nieuw verenpak wel opvalt en misschien wel een vogel is die volgend broedseizoen gebruikt kan worden voor de kweek of tentoonstelling !

                                                   


10-11-2013

Koloniebroed

Ga dit  jaar koloniebroed toepassen  met enkele koppels die wat bloedvoering goed bij elkaar passen ,koloniebroed is immers de voorkeur van de gouldamadine .  Dit jaar kijken als er een verschil is te zien , kweken in broedkooien of kweken in koloniebroed . Met koloniebroed zullen de vogels hun nesten meer moeten verdedigen tegen mede bewoonders , dus meer bewegen dus midder vet , eigen keuze partner ,  dit zullen volgens mij voordelen zijn voor het broeden in koloniebroed . We zullen zien wat het gaat worden dit jaar .

               


 7-11-2013

Start broedseizoen 2014

Vogels voor het broedseizoen uitgezocht en met enkele nieuwe rk pb - ok wb en rk wb mannen voor vers bloed . Altijd weer een heel klus om de juiste vogels bij elkaar te plaatsen wat betreft kleur -postuur ,  afwachten als de keuze van mij overeenkomt met de keuze van de gouldamadine , vrouwtjes van de gouldamadine zijn nogal kieskeurig en vormen dan ook niet zo snel een koppel , we zullen zien wat het dit jaar gaat worden.

                     

 

 


4-5-2013

 Einde kweekseizoen

 Het kweekseizoen van 2013 is weer ten einde , gestart met 7 koppels 1 koppel viel af de pop al na een paar weken in de rui , dus verder met 6 koppels en uiteindelijk na 2 broedronden 50 jongen op stok , een goed resultaat voor 2013. Nu alle jongen goed door de rui en dan kunnen we de kijken wat het uiteindelijk is geworden dit jaar , zoals het zich nu laat aanzien zit het wel goed . Na een wat lange winter is het nu toch voorjaar en de vogels kunnen dus naar buiten,wat ze dan ook graag doen .

                                


 

 


 3-1-2013

Eerste jongen 2013 op stok !!

Meeste koppels op eieren of met jongen waarvan de eerste 5 jongen van het kweekjaar 2013 op stok , en zo als het laat zien goed van formaat , ze doen nu al niet onder voor de overjarige vader   [zie foto's]

                                                                                                                 

Je kan zien dat ze vanaf het begin goed zijn verzorgd door de ouders , die nu alweer op eitjes zitten van het tweede ronde , daarom is het ook van belang dat vanaf het begin van de kweekperiode de vogels goed verzorgd worden , de start van de jonge vogels moet gelijk goed zijn , om gezonde en mooie vogels van goed formaat te krijgen , bedenk  een goede kweek begint bij de verzorger en niet bij de vogels  zorg voor een schone , ruime en rustige kweekruimte , een veelzijdige zaadmengeling , de benodigde mineralen . Straks hopelijk goed door de rui , wat ook altijd weer een moeilijke periode is voor de vogels , en dan in het voorjaar weer genieten van een buitenvoliere met prachtig gekleurde gouldsamadines !

 


 

12-11-2012

Eerste eitjes

Eerste koppels hebben de eerste eitjes gelegt , bij meeste koppels zit het wat betreft de liefde wel goed , s'avonds lekker tegen elkaar , samen een nestje bouwen en nu maar wachten op eitjes van de andere koppels . En de eieren moeten natuurlijk ook nog wel bevrucht zijn , dit is voor mij een mooie tijd , de meeste TT's in de regio 's zijn weer begonnen of zijn in voorbereiding , de TT periode is meestal van okt. t/m jan. en dat samen met het broedseizoen......Prachtig ...... Bezoek de TT's bij U in de buurt en geniet samen met andere liefhebbers van  deze prachtige hobby en natuurlijk  ................ Natuurbroed  .................


 7-10-2012

Broedseizoen 2013 gestart          

Broedkooien schoongemaakt en ontsmet en de broedkoppels voor het seizoen 2013 uitgezocht en in de broedkooien geplaatst . Mannen en poppen in de vluchten het hele jaar van elkaar gescheiden en nu kijken als de door mij uitgezochte koppels ook daadwerkelijk een koppel vormen , is altijd weer even afwachten , goulds doen daar nog wel eens moeilijk over en wat wij als mensen willen wordt niet altijd door de gouldamadine gedeeld , en het is wel van groot belang voor een geslaagd kweek seizoen , maar even afwachten dus .

 

Heb nog enkele onverwante koppels te koop , zowel zwart als roodkop !     

  


5-8-2012

  Kleurrijk geheel in de voliere           

De rui periode weer achter de rug , dit is meestal een moeilijke tijd voor de vogels , van de jonge garde zijn er dit jaar nog wel een paar gesneuveld  ongeveer 10% , maar de natuur selecteert zich zelf hierin en dat is maar goed ook de sterkste vogels blijven dan over , die we dan weer kunnen inzetten voor de kweek van 2013 , zodat we met de strerkste vogels volgende kweekseizoen in gaan . Het is nu wel weer een kleurrijk geheel in de voliere , prachtig om te zien ! 

                                                                                                                                                                  

Er zijn dan ook diverse mooie    onverwante koppels  zwart - roodkop - paars en wb                                                                      te koop !


6-7-2012

     Natuur product in het vogelverblijf

Ben een maandje geleden gestopt met geven van Sti-ho-dru en begonnen met Darba compleet , om de dag 8 ml op 2 ltr drinkwater , denk dat beide producten te samen te veel van het goede zal zijn , had al vele malen gelezen dat vele ervaren kwekers dit natuurproduct  gebruikten en Darba compleet een zeer goede invloed had op de conditie van de vogels . Darba compleet is een zeer deskundige samenstelling van natuurlijke organische zuren , kruiden, vlierbessen , zeewier , brandnetel , honing en knoflook die de darmflora en spijsvertering stimuleerd en natuurlijke weerstand verhoogt , zorgt dat de rui beter en geleidelijker veloopt , betere kleur en strakker verenpak en de groei van e-coli bacteriën tegen gaat , heb dus nog geen ervaring met dit product , zijn er vogelliefhebbers die Darba compleet al langer gebruiken , wil ik die ervaring graag delen . 

 


  

    25-6-2012 

 

    Bloedmijt - de oplossing of ?????

Zelf had ik voor boompjes gekozen , omdat deze relatief makkelijk te voorzien zijn van een dekseltje en een bevestegings beugel , je kunt ze met verschillende diameters zitstokken maken en in verschillende hoeken plaatsen zodat de vogels elkaar niet kunnen bevuilen en dit is vaak moeilijk te vinden tussen natuurlijke takken . Maar voor een beetje " doe-het -zelver " kan dit natuurlijk ook voor allerlei zitstokken of nestkastjes gemaakt worden , met een schroefoog en een dekseltje,als er maar geen contact is met de wanden.Geen mijten naar de vogels, geen bloed zuigen , geen nageslacht . De mijten in de vogelverblijven sterven uit . Heb de grote boompjes toch weer vervangen door zitstokken  , en dit wel weer met het dekseltje van een groentepotje gevuld met olie , een paar draadeinden die aan het plafond bevestigd zijn , en de weg van de bloedluis naar de vogels is weer geblokkeerd zie foto , de kleine boompjes iets  aangepast en op de zelfde mannier aan het plafond bevestigd .

                                                                                   


   2-5-2012

    Kweekseizoen 2012 bijna ten einde !

Een kweekseizoen gestart met 8 koppels waarvan 1 koppel geen klik met elkaar hadden , wel een andere man bij gezet, maar geen resultaat en 1 prachtkoppel waarvan ik veel van verwachte maar de man na vijf weken dood ging , waarschijnlijk toch al niet vit omdat het koppelen ook al wat lang duurde , nieuwe man bij de pop maar geen koppel en had een koppel die in de 2 ronde na 4 dagen 6 jongen uit het nest gooide , doods oorzaak waarschijnlijk de temperatuur te laag die dag . Toch met de 6 andere koppels 45 jonge goulds geringd op stok , in 2 broedronden , ik dacht een prima resultaat , de vogels zitten op dit moment in de rui , de jonge vogels uit de eerste ronde krijgen al een mooi verenpakje. De rui is een zware tijd voor de vogels , voor de ene gould gaat de rui ook wat vlotter dan voor de andere , daarom is een goede voeding en verzorging en rust in deze periode dan ook erg belangrijk. Voor 2 koppels met jongen nog een goede week in de broedkooien en het kweekseizoen zit er weer op , alle vogels weer in de volières . En dan kunnen de kweekkooien weer gereinigd en ontsmet worden voor volgend jaar.        


 

                                                                                                        

   Mijn nieuwe aanwinst in het vogelverblijf !

                                      kwekers van deze prachtige vogels?   "onze twee kleinzonen "  

 


 

    31-3-2012                                                      

     Bloedmijt - de oplossing of ????? 

Dit is de kop van een artikel die stond in het maart  nummer jaargang 2012 van  "onze vogels" ,en het trok mijn aandacht doordat er in het jaargang van 2011 ook al veel aandacht geschonken was aan het fenomeen bloedmijt en nu weer een artikel over bloedmijt ? maar net als vele andere vogelliefhebber heb ik wel eens te maken gehad met bloedmijt,dus snel het hele verhaal gelezen en ik was zeer onder de indruk van een nieuwe manier van bevestigen van de zitstokken,ondanks dat je denkt dat alle naden zijn afgekit  blijven er toch altijd nog wel plaatsen over die je niet hebt opgemerkt zoals kleine gaatjes en naden die weer een broedplaats zijn voor de bloedmijt.De bloedmijt is lichtschuw en zal zich overdag verstoppen en voortplanten,dat gaat meestal met duizenden tegelijk , die dan vervolgens in de nacht de vogels gaan bezoeken.Maar zonder gastheer geen bloed en zonder bloed zal de mijt snel sterven,het zwakke punt van de mijt is dus dat zij de vogels moet kunnen bezoeken. De toegang naar de vogel moet verspert worden en dit gaat meestal via de zitstokken dus dit moeten we blokkeren. En toen kwam de schrijver van dit artikel op een briljant idee ! Het bevesteging punt van de zitstokken moest aan het plafond van de kooi of vlucht en dit punt moest onderbroken worden door een onoverkomelijke hindernis voor de bloedmijt,hij heeft dit opgelost door een dekseltje van een groentepotje met daarop een stukje afvoerbuis geplakt van ong. 2 cm rond 32 mm  [ zie foto 1 ]  en deze met een m 6 stok/schroef tussen het plafond en de hoofdstam te monteren,het dekseltje vullen met zonnebloemolie [verdampt niet ] en zo is er een onoverkomelijk oliebad voor de bloedmijt.De afstand tussen het dekseltje en het plafond moet zodanig klein zijn dat er geen vogel op kan gaan zitten.Van de vele volwassen bloedmijten die uw vogels willen bezoeken kan er dan geen één oversteken !!  [ zie foto 2]  Mocht het vogeltje enkele mijten bij zich dragen dan kunnen deze na de bloedmaaltijd niet terug voor nageslacht zorgen.Ik denk dat dit een goede oplossing kan zijn voor het bestrijden van bloedmijt in onze vogelverblijven.Dus het benodigde materiaal en gereedschap bij de hand en het eerste resultaat voor de binnenvluchten is een feit. [ Zie ook enkele foto's in het foto album ] Zelf heb ik voor boompjes gekozen , omdat deze relatief makkelijk te voorzien zijn van een dekseltje en een bevestegings beugel , je kunt ze met verschillende diameters zitstokken maken en in verschillende hoeken plaatsen zodat de vogels elkaar niet kunnen bevuilen en dit is vaak moeilijk te vinden in natuurlijke takken.Maar voor een beetje " doe-het -zelver " kan dit natuurlijk ook voor allerlei zitstokken of nestkastjes gemaakt worden , met een schroefoog en een dekseltje,als er maar geen contact is met de wanden.Geen mijten naar de vogels, geen bloed zuigen,geen nageslacht.De mijten in de vogelverblijven sterven uit !  

 
 

             

                                       

                                                                           

Het dekseltje met afstand houder [ foto 1 ]  en de beugel voor aan het plafond en de hoofdstam  [ foto 2 ]                                                                                  

                  

                                      Een voorbeeld in de praktijk

 

 


                                                                                                                                                                                                  

Licht invloed op de kweek ?                 

Er schijnt een theorie te zijn dat licht een belangrijke factor zal kunnen zijn bij het krijgen van mannen of poppen , echter mijn ervaring is anders , heb dit jaar T5 tl daglicht aangebracht in mijn kweekruimte die mooi en veel licht geeft en die wellicht ook een gunstige invloed zal hebben op de rui van de vogels . Maar mijn inziens niet op geslachtsbepaling van de jonge gouldamadines , er is bij mij altijd wel een verschil in de bovenste broedkooi en de onderste broedkooi wat betreft het licht , vervolgens de uitkomst van de jongen .

Eerste broedronde :

kooi 1 : met het meeste licht uitkomst 3 mannen

kooi 2 : zelfde licht als kooi 1 uitkomst 5 poppen en 1 man

kooi 3 : minder licht dan kooi 1 en 2 uitkomst 2 mannen en 1 pop

kooi 4 : met het minste licht uitkomst 2 mannen en 2 poppen

Aangezien deze uitkomst , heeft licht volgens mij geen invloed op de geslachtbepaling van de jonge gouldamadines , er zal toch een ander reden zijn die bepalend is voor het krijgen van mannen of poppen , denk meer in het DNA , in de genen van de vogels ?

Wie heeft over dit onderwerp een ervaring of suggestie , ik hoor het graag !!

 


 18-2-2012

Temperatuur verschil in de kweekruimte !

Vorige week kwam ik zaterdag tegen 18.00 uur in het vogelverblijf en het was er vrij koud , normaal tegen de 18 graden nu rond de 8 graden ik zag dat de kachel die dag niet goed had gewerkt en tot mijn grote schrik lagen 6 stuks jongen van 4 dagen oud op de bodem van de kooi die 50 cm vanaf de vloer staat en de onderste kooien zijn normaal ook nog de koudste kooien in de kweekruimte , de 6 jongen die ik s'morgens nog aan een inspectie had onderworpen en alles nog ok was , hadden het tot mijn spijt niet gered . De ouders die in de eerste ronde de jongen goed hadden verzorgt , hadden nu in de tweede ronde de jongen uit het nest gegooit , hoe kon dit nu gebeuren ? dacht nog niet direct aan de temperatuur schommeling die dag , maar na wat info van enkele gouldamadine site's , blijkt dat dit wel vaker gebeurt bij een te grote temperatuur schommelingen het nest verlaten of zo als bij mij alle jonge vogels uit het nest gooien , je ziet dat de gouldamadines toch niet de makkelijkste vogels zijn om te kweken , dus zorg voor een gelijkmatige temperatuur in je kweekruimte dat voorkomt plotselinge sterfte onder de jongen gouldamadines die nogal gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf .

                                            


18-12-2011         

Het geven van eierschalen aan de gouldamadine !

Heb dit kweekjaar mijn gouldamadines dagelijks eierschalen gegeven , voor de nodige kalk en mineralen , ze nemen het graag op het is een lekkernij voor de vogels , het heeft volgens mij ook nog een gunstige invloed op de kweek , ik denk niet direct bij legnoot aan eierschalen , maar had vorig jaar diverse poppen met legnoot en wind eieren bij jong en overjarig poppen en dit jaar bij zowel de jonge als de overjarige koppels geen legnoot of windeieren meer , zou dit kunnen liggen aan de eierschalen ? Natuurlijk als je een pop hebt met legnoot dan kun je het misschien verhelpen door de pop met het onderlichaam een paar keer ombeurten in koud en warm water houden en dan een paar druppels slaolie in de cloaca , maar verkomen is natuurlijk beter dan genezen , en daarbij  moet  je er s'morgens ook nog op tijd bij zijn anders is het vaak al te laat voor de pop . Ik geef daarom de gouldamadine met name tijdens de kweek naast grit - maagkiezel en sepia ook dagelijks eierschalen , de eierdop even ondoen van het velletje , de fijngemalen schalen minimaal 2 minuten in de magnetron voor evt besmetting o.a. salmonella te verkomen en ze zijn gereed voor gebruik , je zult zien dat je er de gouldamadine veel plezier mee doet , ze zijn er gek op !

 


 

14-12-2011

Zomaar even een plaatje schieten van de eerste jonge garde

 

                                       van het broedjaar 2012 en de buikjes rond zo te zien ! LachenKnipogen