Mijn ervaring met ....
15-10-2022
Welke bodembedekking ?
Heb het afgelopen jaar een nieuwe bodembedekker geprobeerd . Na jaren gebruik van kunstgras matjes, met voordelen o.a. geen stof , makkelijk reinigen en een fraaie uitstraling was er voor mij één nadeel de vervuiling van de zitstokken doordat kunstgras geen vocht op neemt , gevolg vuile zitstokken en vervuilde poten . Heb vele bodembedekkers geprobeerd met vele voor en na delen. Afgelopen jaar Zeoliet gebruikt gemengd met kattenbakvulling en moet zeggen bevalt prima , het gehele jaar geen zitstokken meer schoonmaken en geen vervuilde poten meer. Door 60% zeoliet en 40% kattenbakvulling te mengen kun je het stof wat vrijkomt tot een minimum beperken . Ik gebruik voor de vluchten schelpenzand wat daar goed bevalt. Zeoliet is ook via internet te bestellen.
31-8-2021
De oplossing voor bloedluis,
Bloedluis in de vogelverblijven een plaag voor menig kweker , er zijn vele middelen in omloop , vele jaren allerlei middelen geprobeerd o.a. naden afkitten , temperatuur zo laag mogelijk , tabak stengels in de nesten , home shield op de bodem van de nestkastjes, wekelijks besproeien met anti bloedluis badmix de een is wel wat efficiënter dan de ander maar geheel bloedluis vrij nee dat niet , meestal op laatst van de kweek toch nog wel wat bloedluis onderin de nesten . Hoorde tijdens een bezoek bij enkele kwekers dat ze Exzolt gebruikten tegen bloedluis en dat ze het gehele jaar bloedluis vrij waren . Heb het nu een vol jaar gebruikt en gehele jaar geen bloedluis meer vernomen . Exzolt is bij de meeste dierenartsen te verkrijgen is wel prijzig spul maar zeer effectief. Het is makkelijk in gebruik de dosering is : 0.5 ml op een liter drinkwater 24 uur verstrekken , de eerste keer na een maand herhalen , het is wel belangrijk dat de exacte dosering wordt aangehouden , daarna eens in de drie maand verstrekken . En ook tijdens de kweek kan Exzolt gewoon verstrekt worden.
10-12-2020
Luchtpijpmijt tijdens de kweek,
Dat er luchtpijpmijt geconstateerd wordt vlak voor of tijdens de kweek en de vraag volgt dan, hoe herken ik luchtpijpmijt en wat kan ik hier aan doen .
Het herkennen van luchtpijpmijt : De vogel zit meestal wat bol heeft vaak een wat geopende snavel wrijft met de snavel vaak over de zitstok en schudt met de kop en maakt een licht niezend geluid als je de vogel tegen je oor houd hoor je een piepend ademhaling . het is belangrijk om de besmetting zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen .
Het behandelen van luchtpijpmijt : dit kan door 1 druppel anti luchtpijpmijt in de nek of in de oksel , geef zelf de voorkeur in de binnenkant van de vleugelbocht en doe dit met Parasita van Bogena en dit na 4 weken herhalen . Het is ook mogelijk om dit te doen met Oramec wat door het drinkwater verstrekt kan worden 5 ml op 1liter water , doordat de vogels niet worden uitgevangen is het een minder stressvolle behandeling , mijn ervaring is dat een behandeling met Parasita een beter resultaat geeft dan met een 3 daagse behandeling van Oramec.
Behandelen tijdens de kweek : Mijn ervaring is dat tijdens de kweek het gebruik van een antiluchtpijpmijt geen probleem is , als er jongen zijn en er is bij de ouders een besmetting van luchtpijpmijt geconstateerd , behandel ik direct voordat ook de jongen besmet raken.
25-11-2020
Legnood...
Tijdens de kweek kom je soms problemen tegen waarvan je zegt hoe pak ik dit aan , legnood is zo'n probleem wat soms voorkomt tijdens de kweek . Wat kun je er vooraf aan doen en wat kan je doen als het toch gebeurd.
Vooraf : Kweek met vogels die minstens een jaar oud zijn , legnood komt vaker voor bij jonge poppen.
Zorg dat de vogels in goede kweek conditie zijn , voldoende kalk en mineralen b.v. sepia - vogel grit - maagkiezel - kleiblokje - eierschalen.
Zorg dat de vogels vooraf aan de kweek niet te vet zijn .
Achteraf : Een pop met legnood zal rusteloos en bol op de grond gaan zitten en kortademig zijn wat te zien aan het snel bewegen van de staart .
Het handmatig verwijderen van het ei zal vaker niet goed gaan dan wel , wat vaak de dood van de pop betekend .
Heb zelf goede ervaring om de vogel met het onderlijf om beurten 10 seconden in een bakje met koud water en dan weer 10 seconden in warm water , dat zo'n 8 tot 10 maal en het ei zal meestal binnen een uur gelegd worden .
Maak jouw eigen website met JouwWeb